söndag, september 12

Fixa problemet med UDF skivor

En kamrat undrade nyligen varför inte en DVD-R-skiva med videon på kunde spelas upp i Ubuntu 10.04. Jag tänkte genast att detta berodde på att en codec fattades eller dylikt så jag beslöt mig för att ta en titt på problemet.

DVD-skivan visades för 1sek i filhanteraren men efter det kunde inte skivan hittas mera. Enbart namnet på skivan (DVD_VIDEO_RECORDER) syntes via /media-katalogen och försökte man manuellt koppla in den så klagade den på rättigheter.

Efter lite sökande på ubuntuforums.org så hittade jag detta tips som löste problemet.

Med att byta ordningen på två parametrar i /etc/fstab raden för DVD-stationen så började DVD-skivan fungera helt normalt igen.

Såhär såg min rad ut från början:
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
och sen flyttade jag udf efter iso9660 så att raden blev att se ut såhär:
/dev/scd0 /media/cdrom0 iso9660,udf user,noauto,exec,utf8 0 0

Otroligt att detta problem hade rapporterats redan 2007. Fattar inte hur detta hänger kvar fortfarande i LTS-versionen av Ubuntu. Denna bug har senast rapporterats i maj 2010 (Bug #567154)

Mera info om UDF

2 kommentarer:

Anonym sa...

När jag skapar en Ubuntu Live USB, så tror jag det skulle vara bra om programmet automatiskt känner av om stickan är större än 4GB, och isåfall automatiskt skapar flera ihoplänkade "partitioner", som den centralt sen kan hantera som vore den bara en enda. (Alltså om ens uppdateringar/nedladdningar/etc till slut gör så att utrymmet börjar bli tajt i första-partitionen, så kan den väl intuitivt flytta över lämpliga delar till övriga partitioner på usb-stickan?) Förresten, varför är inte 100MB-50MB=50MB? När jag raderar i usb-ubuntu så frigörs ofta inte fler MB.. Och så tror jag det skulle vara bra om man skulle kunna välja om en enhet är 3G-modem eller faktiskt det som den "tror", alltså cd-enhet. Att varje gång hålla på med att installera 2st filer, så en 3G-uppkoppling fungerar, skulle ju vara skönt att slippa.
Förresten, jag tycker den är "busig", jag trodde man kunde installera på en extern hårddisk (så den skulle dra igång Ubuntu utan att passera "välja-stället" varje gång man startar igång, men den lägger ju ändå till nåt på "a-disken", alltså förstör så man inte kan nå sin W7 längre... :(

Jukka Hellen sa...

Där var det allt mella himmel o jord i en kommentar :) och jag fattade inte hur det hörde ihop med mitt inlägg. Man får fortare hjälp via Ubuntu-diskussionsforum och dessutom finns det fler som kan hjälpa där. Pröva förklara dina problem till något forum och glöm inte att meddela vilken version du använder av Ubuntu.